dimarts, 14 d’abril del 2015

Moments d'oci

JOCS I ESPECTACLES PÚBLICS:

CURSES DE CARROS: Eren els jocs més antics i els que van ser més importants. Primer de tot, es feia un sorteig per a determinar el lloc de sortida de cadascuna de les factiones (equips): blancs, blaus, vermells i verds. Els carros se situaven en el seu corresponent carrer -carcer- i es donava la sortida, que la determinava el magistrat que presidia els jocs; assegut al pulvinar o tribuna de les autoritats, deixava caure un mocador de la mà i començava la cursa. Els corredors havien de fer set voltes completes en el menor temps possible per guanyar.

REPRESENTACIONS ESCÈNIQUES: Els grecs eren grans aficionats a les REPRESENTACIONS ESCÈNIQUES. L’origen del teatre està lligat al culte que els grecs retien al déu Dionís. Pel que fa als romans, encara que preferien altres tipus d’espectacles, tingueren en compte la tradició dels grecs. L’inici del teatre romà caldria situar-lo al segle III a.C.

LLUITES I EXHIBICIONS PÚBLIQUES: Dins de les exhibicions i espectacles varis hi trobem les lluites de gladiadors (munera), exhibicions i caceres d’animals (venationes) i, de vegades, simulació d’alguna batalla naval (naumachiae). 
• En origen, les LLUITES DE GLADIADORS varen ser ritus funeraris celebrats a la Campània italiana el dia de les exèquies de certs personatges influents. Després aquests ritus van evolucionar fins a convertir-se en lluites d’homes que es barallaven a mort. 
• Les VENATIONES eren espectacles amb animals. Incloïen exhibició d'animals exòtics, portats de les províncies més llunyanes de l'Imperi i lluites entre feres i caceres fetes per homes armats. 
• Les NAUMACHIAE (naumàquies) es feien en ocasions excepcionals, eren representacions de combats navals. S'inundava l'arena d'alguns amfiteatres o en estanys artificials i els gladiadors i condemnats reproduïen batalles navals històriques. 
• També es duien a terme les EXECUCIONS, on els condemnats a mort eren lliurats sense armes a les feres o a gladiadors armats. Eren generalment criminals, o bé enemics de l'Estat com els cristians. Se solien fer en hores de poca assistència, al matí o al migdia.



ARQUITECTURA DELS ESPECTACLES

Us agrdaria veure un teatre romà en la seua explandor? No estem parlant de ruïnes sinó d'una reconstrucció en 3D del teatre romà de Sagunt.

 


També podeu observar un circ romà en 3D:




JOC DE TAULA "ELS JOCS I ESPECTACLES ROMANS".

El taulell està dividit en caselles on s’expliquen els diferents tipus de jocs a l’antiguitat, els personatges relacionats així com les normes de funcionament i les característiques dels jocs/espectacles. Els nens (que es converteixen per uns instants en equips (faccions) de les curses de carros, recorren el circ plasmat al mosaic i poden posar-se en la pell d’aquells qui hi participaven, salvant penalitzacions i preguntes que dificulten el camí.

MATERIAL NECESSARI

• Fitxes: Cada equip tindrà la seva fitxa amb la il·lustració del carro que correspongui (filoromus, calimorfus, limenius i torax). La fitxa serà alhora del color de l’equip (verd: praesina, blau: veneta, Albata: blanc i russata: vermell). 
• Pot per guardar les monedes. 
• Bossa per posar les monedes. 
• Comptadors de fusta per cada equip on cadascun va comptabilitzant les vegades que passa per la línia de meta. (dofins o ous). 
• Full DIN A-4 on hi consten les regles del joc amb imatges relacionades amb les caselles. 
• Les targetes de les preguntes tindran el color de la casella temàtica corresponent. Darrera la targeta hi haurà la imatge-concepte que representi el tema de la pregunta, la mateixa que hi hagi a la casella.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada